Bir Elin Sesi Var Anyhony Burgess

Anthony Burgess'in 1961'de yayımladığı "Bir Elin Sesi Var "; 2.Dünya Savaşı sonrası Soğuk Savaş döneminde yaşanan hızlı değişim  ve modern insanın tüketim kültürüne sert bir eleştiri olarak kabul ediliyor. 
Bir Elin Sesi Var Anyhony Burgess
Kitap adını Malaya dilinde bir atasözünden alıyormuş, anlamı "Karşılıksız Aşk "  Bu karşılıksız aşk tüketim kisvesi altında karşımıza çıkar. Oyunu kuralına göre oynayıp, parayla sahip olabileceğimiz her şeyi satın alsanız da, bir karşılık elde edemezsiniz. (Arka kapak ) Romanda iki ana karakter karşımıza çıkıyor; Janet ve kocası Howard, birbirine zıt iki karakter. Anlatıcı Janet; tv bağımlısı, cahil, sığ bir insan. Sık sık aldığı eğitimin, öğretmenlerinin yetersizliğinden bahseder; yani okuyucu hikâyeyi cahil bir insanın basit sözcükleriyle takip eder. (Kitabın 800 sözcükle yazıldığı söyleniyor ) Howard ise fotoğrafrafik hafızaya sahip, ( Gördüğü bir kitap sayfasını, herhangi bir yazıyı veya fotoğrafı hafızasına kaydeder, hiç birini unutmaz, gerektiğinde o bilgiyi kullanır.), Janet 'in tersine kendince entellektüel ve sanatsal değerleri olan nitelikli bir insan. Çiftin çocukları yok, istemiyorlar da; Soğuk Savaş döneminin gerginliği, yeni bir savaş çıkacak, bombalar atılacak tedirginliğini hissediyoruz..
Howard bir tv yarışmasında ( yarışmanın içeriğini söylemeyeyim ) yüklü miktarda para kazanır, kazandığı parayı çeşitli yollarla ( yasal yollar yanlış anlaşılmasın ) hayli arttırır. Artık zengin bir çift olan kahramanlarımız Londra ve Amerika yolculuğuna çıkar ve bir süre seyahat ederler. Howard 'ın amacı elindeki parayla dünyanın değişip değişmeyeceğini anlamaktır. Seyahat sona erip evlerine döndüklerinde Howard bunu şöyle ifade eder : " ...Aslında yapmak istediğim, parayla pek de bir şey yapılamadığını, hayatı hoş geçirmenin filan da saçma olduğunu ikimize de kanıtlamaktı. Çok kısa bir süre içinde harcayabileceğimiz kadar para harcadık, karşılığında ne elde ettik? Hiç bir şey aslında. Kötü yiyecekler, karşında alay eden, ne kadar fazla bahşiş verirsen o kadar küçümseyen garsonlar... nereye gidersen git, dünya aynı dünya... (Sayfa 148 ) Amaçsız, değerlerini yitirmiş, tüketime endeksli insanlar, toplumlar... Ne kadar da tanıdık değil mi?  Çarpıcı bir kitap, kısa sürede okuyacak pişman olmayacaksınız , tavsiye edilir. 
BİR ELİN SESİ VAR 
Anthony Burgess 
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
193 Sayfa
Puan
★★★★
Yorumlayan Ayşe KAYIKÇI

Yorum Gönder