Tarık Tufan Bir Adam Girdi Şehre Koşarak

“Halk aşksızsa, sokaklar banka dükkanlarıyla doludur” der Cahit Zarifoğlu.Bugün tam da halkın aşksız ve sokakların banka dükkanlarıyla dolu olduğu günleri yaşıyoruz. Ve bir adam bekliyoruz, merhamet, hakikat şelalesi elinde, koşarak gelen. Şehrin bir ucundan, ter içinde…
Hayatın büyüyen boşluklarında gezinir Tarık Tufan. Modernizmin boşluğa ittiği insanları taşır sayfalarına. Yalıtılmış/yalnız insanların kısık seslerini ünler. “Bir var bir yok kadınları, hatıraları olmayan anneleri, yazın kavurucu sıcakta bursluluk sonucunu bekleyen çocukları, pencerenin demir parmaklıklarını aşıp diğer çocukların arasına karışamayan isimsiz çocukları…” Tezgahlar kalktıktan sonra yerlerde meyve toplayan kadınları. O kadınlar, insanlığın günahlarını toplamak için akşam üzerleri yeryüzüne inen mitolojik varlıklar gibi.” Sokaklarda birbirinin yüzüne bakmayan modern insanlığın arasından kalkan değerler vardır. Bunlar içinde hiç kuşkusuz yokluğunu en çok hissettiren merhamettir. Merhamet artık sadece bir kavram. Değerler eğitim kapsamında “işlenmesi” gereken bir konu başlığı. Kapitalizmin düşmanı. “Modern ekonomilerde en büyük günah.” Piyasalarda sıfır değer. Sıfır değer demişken, Tanrı hangi matematiksel hesabın sonucu? Hangi sayısal değer, Tanrı’nın varlığını ispatlıyor? İnsan kendi aklına tapmaya başladığından bu yana diyor Tarık Tufan, “istiyor ki her şey kendi aklının yarıçapı kadar bir alanda kalsın.” Haykırır sonra: “Sizin matematiğinizin hesaplayabildiği bir Tanrı’ya inanmıyorum!” Modern dünya bir ağrı kesicidir…
Gaziantep’te bir otel odası ile Viyana’da kafe. Karşılıklı sayfalarda söyleşirler. Otel odaları: yalnızlığın mekânı; Viyana’da Kafka: yalnızlık… Sahi Max Brod’a soruları vardı yazarın. Kafenin önünde az beklemedi üstad. Brod da gelmedi zaten. Bu kitap sayesinde sözcüklerden bir mağaramız olduğunu hissediyoruz. Kırılgan, hüzünlü… Yazarın mağarasına da şöyle bir uğrayıp çıkacakken kalıveriyoruz birkaç zaman. Sorsanız kapı eşiğinde, “bu mağara da neyin nesi?” diye. Yakama yapışan cümleleri yazdım, deyip yapışacaktır yakanıza.
Tarık Tufan
Bir Adam Girdi Şehre Koşarak
Profil Kitap
120 Sayfa
Mehmet Keklikçi

Yorum Gönder