Beş ya da altı yaşında bir çocuk. Yazar olması gerektiğini biliyor. Fakat ilerleyen yıllarda -yani on yedi yirmi dört yaşları arasında- bu fikirden caymaya çalışsa da bunu başaramaz. Doğasına aykırıdır yazmamak çünkü. Ve bir kitap yazması gerektiğine olan inancı netleşir.
İlk şiirlerini dört ya da beş yaşlarında yazar. Dışlanma küçümsenme hisleri, onu edebiyata yönlendirir. Ne tür kitaplar yazmak istediğini ise şöyle açıklar: "Mutsuz sonları olan, ayrıntılı tasvirler ve çarpıcı benzetmelerle süslü natüralist romanlar yazmak..." Peki bunları neden anlatır bir yazar? Çünkü ona göre, bir yazarın dürtülerinin ilk gelişimine dair bir şeyler bilinmeden tam olarak değerlendirilemez.Beş yıl Burma'da (bugünkü Myanmar) imparatorluk polisliği yapan Orwell, burada emperyalizmin doğasını görür. İstifa eder. 1936-37 İspanya İç Savaşı ve diğer olaylar, onun safını belirler. Totaliter karşıtı ve demokratik sosyalizm. Hayvan Çiftliği bu "ne yaptığının" bilinciyle yazılmış bir kitaptır.
Orwell'e göre kitap yazmak, acı verici bir hastalığın uzun süren nöbetleri gibi insanı bitiren bir mücadeledir. Bu mücadeleyle geçmiş bir ömür Orwell'inki.Kitabın ikinci bölümü çoğunlukla İngiltere ile görüşlerini içeriyor. Ona göre Hitler'in Almanlar için ürettiği 'uyurgezer halk' tabiri İngilizler için daha uygundu. Sınıf farklılıkların en belirgin olduğu İngiltere'de halk için, askeri bir üniforma asla cezbedici olmamıştır. Ayrica, İngiltere, entelektüellleri, milliyetinden utanan yegane ülkedir. Tabi tüm bunların yaninda kanuna hürmet ve nezaket, en belirgin özelliğidir İngilizlerin.
Hitler zulmü Avrupa'yi kavururken Orwell, İngiltere toplumu için neyin doğru olabileceğini ve bu yol ayrımında hangi yöne gidilirse kurtuluş sağlanacağını anlatıyor. Faşizm her zaman milletler için ilgi çekici olmuştur der. Çünkü ona asıl sahip çıkan kalabalık kitlelerdir. Yoksullar zenginlerden daha milliyetçidir çünkü.Son iki bölümde iki üzücü anısını anlatıyor yazar. İdamlık bir mahkûmun, darağacına götürülmesi ve ölümü. Yüz metre ötede içki içen gulen duyarsız insanlik. Ve Bir Fili Vurmak başlıklı anı. Hikaye tadında, yazarın Burma'da görevliyken yaşadığı olayı anlatıyor.
Sayfa sayfa edebiyat, politika, felsefe, sosyoloji metinlerine dönüşen çok katmanlı bir kitap Neden Yazıyorum. Okuyanlar için çok şey katabilir. Çevirisi de gayet temiz. Tavsiye ederim.
Neden Yazıyorum
George Orwell
Sel Yayinlari
107 Sayfa
Mehmet Keklikçi
Yorum Gönder