Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık Murat Gülsoy

Edebiyat nedir? Duygu, düşünce ve hayallarin sözlü veya yazılı biçimde anlatılmasıdır. 
Yani anlatma sanatıdır edebiyat. Bir edebiyat metni okur için de yazar için de aslında bir nevi rahatlama, terapi seansı diye de adlandırılabilir. Yazmasaydım çıldıracaktim diyenler de olmuştur elbette. Bunun dışında edebiyatla ilgili genel kanı;
✍️ Hastalıktır
✍️ Kişinin kendisini dış dünyadan yalıtmasıdır
✍️ Begenilme veya egoyu geliştirmek için bir şeyler yazma
✍️Bohem bir hayatın dışavurumu. Freudyen dille söylersek, yüceltme savunma mekanizmasi
Aslında her biri bir ucundan tanımlar edebiyatı. Bu kurmacaya dayanan sanat, önceleri sözlü olarak ortaya çıkmış yazının icadı ile daha bireysel bir hal almıştır. Peki sanat öğretilebilir mi? Yoksa o yüksekten konuşulan "sanat - özelde yazarlık- doğuştan gelen bir yetenek" midir? Gülsoy'a göre metin yazarlığı/yaratıcı yazarlık da sanatın diğer kolları gibi öğretilebilir bir alandır. Nasıl ki resim eğitimi, müzik egitimi varsa, yaratıcı yazarlığın da pekala eğitimi olabilir. Tabi bu demek değildir ki, egitimden geçen/bitiren herkes yazar olacak. Çünkü belli bir formülü yoktur bu işin. Olsa olsa bazı genel bilgi ve uygulamaları vardır.  Başlamak da bu zorlu yolculuğun ilk adımıdır. Yazarlık da okurluk da bitmeyecek bir yolculuktur. Her ne kadar bir hedef olsa da, yol, o hedeften daha güzel ve tercih edilebilir. Yol için gerekli malzemeler: "Bir defter, bir kalem ve tabi ki de yalnızlık."
Murat Gülsoy'un Büyübozumu kitabı yazarlık alanında bir formüller kitabı değil. Yazarlık için garanti belgesi hiç değil. Zaten yazar da bunu belirtiyor kitabında: "kurmaca yazmak isteyenlerle edebiyat arasında köprü oluşturmak."  Bir atölye kitabı olmasına rağmen gayet sade, anlaşılır ve hrmen her seviyede edebiyat okuruna hitao edebiliyor.

 Bakış açısı, karakter, olay/olay örgüsü, kurmacanın unsurları, öykü ve roman bazı konu başlıkları. Ayrıca ekler kısmında yine zengin bir bilgi dökümü sizleri bekliyor. Yazarlardan Öneriler, Borges'in Sırrı, Kürk Mantolu Madonna, Klasikler Meselesi, Kim Korkar Popüler Edebiyattan?...
Kendi kendine konuşana deli derler oysa yazmak da bir çeşit kendi kendine konuşmak değil midir? Okumanın kölesi olmaktan yazdıklarının efendisi olma yolunda başucu kitabı niteliğinde bu eseri okumanızı öneririm. Bakın ne diyor Sartre: " Bir insan her zaman hikaye anlatıcısıdır; kendi hikayeleriyle ve başkalarının hikâyeleriyle çevrili yaşar. Başına gelen her şeyi onlar aracılığıyla görür ve hayatını anlatıyormuş gibi yaşamaya çalışır."
Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık 
Murat Gülsoy
Can Yayınları
343 Sayfa
Mehmet Keklikçi

Yorum Gönder