Mesnevi Terapi Kitap Yorumu Nevzat Tarhan

Doğrudan psikiyatriye ya da daha hususi anlamda psikoterapi ya da kişilerin hayatını anlamlandırma bakımından okurken hayatınız hakkında düşüneceğiniz kendi hayat görüşünüz hakkında dersler çıkaracağınız bir çalışma. 
Okurken rahatlamayı sevenlere tavsiye ederim. Konu ve dil olarak rahatlatıcı bir çalışma. Mesnevi'deki hikayeleri bir psikolog gözüyle yorumlamış yazar. Mümkün olduğunca psikoloji bilgisinden istifade etmeye çalışmış.
Kitap tanıtımından 
“Bilgi çağını bilgelik çağına dönüştürürken yol göstericimiz Mevlana olacaktır. Çünkü o ruhsal yapımızdaki şifrelere dokunuyor, bizde var olan duyarlılığı harekete geçiriyor.” Prof. Dr. Nevzat Tarhan
İnsanlık Mevlana’yı yeniden keşfediyor. Çünkü onun öğretisi yaşadığı zamana hapsedilemeyecek kadar evrensel. Çünkü hepimizin ondan öğreneceği çok şey var. Prof. Dr. Nevzat Tarhan buradan bakarak, Mesnevi’nin çağları aşan bilgeliğinin ruha nasıl şifa olabileceğini anlatıyor.
Tarhan, Mesnevi Terapi’de Mevlana’yı günlük hayatta bize yol gösterecek bir rehber olarak tanımamız gerektiğini anlatıyor. İçimizdeki hakikati görmemizi, farkındalığımızı artırmamızı sağlayacak önerilerle, Mesnevi’yi modern psikoloji tarafından da kabul gören bir anlayışla kalbe ve ruha şifa veren bir eser olarak okutuyor.

Ve Mevlana’dan ilhamla şöyle diyor:
“İnsanın gözü kördür ışık olmadıkça,
Aşkın gözü kördür gerçekler olmadıkça,
Aklın gözü kördür ahlak olmadıkça,
Hırsın gözü kördür terazi olmadıkça,
Şöhretin gözü kördür tevazu olmadıkça,
Gücün gözü kördür erdem olmadıkça,
Paranın gözü kördür insaf olmadıkça,
Menfaatin gözü kördür empati olmadıkça,
Adaletin gözü kördür hakkaniyet olmadıkça,
Tabibin gözü kördür tıp etiği olmadıkça,
Medeniyetin gözü kördür bilgelik olmadıkça...”

Günümüzde, sosyal medyada çokça rastladığımız Mevlana ve hikmetli sözleriyle sadece birilerine gönderme yapmak için ilgilenenlere değil, ona daha yakından ve derinlikli bakmak isteyenlere tavsiye ederim..
MESNEVİ TERAPİ
TİMAŞ Yayınları
105 Sayfa
Puan
★★★★★
Yorumlayan ALYAZMALIM

Yorum Gönder