Prof. Dr. Kadir Albayrak bu haftaki yazısında Ressam ve şair Ergün Bilgi'nin "Bergüzar Kalsın Suskularım" adlı ilk şiir kitabını değerlendirdi.
![]() |
Bergüzar Kalsın Suskularım, Ergün Bilgi |
Öncelikle kendisine çok teşekkür eder, can-ı gönülden kutlarım. Bir solukta okudum. Ressamlığıyla zaten kendini kanıtlamış olan Ergün dostum bu kez şiirde de maharetini sergilemiş. Eser 127 sayfadan ve toplam 41 şiirden oluşuyor. Bu yüzden 41 kere maşallah diyorum. Peşinen şunu hatırlatmam elzem: Bu eseri okurken elinizin altında bir sözlük bulundurmalısınız. Çünkü yazar tarihe karışmış birçok sözcüğü sanki canlandırıyor. Örneğin sepya, fuşya, hacalet, müvezzi, çavlan... ve daha niceleri. Ergün dostumun şiirleri serbest vezinde ve çok zinde, sürükleyici. Biliyorsunuz şiir kelimesi Arapça'da saç, saç teli, incelik gibi anlamlara gelir. Yazarın her bir şiiri, şiirden öte âdeta bir tarih, roman, hikaye ve hatıra niteliği taşıyor. Geçmiş, şu an ve geleceğe bir köprü özelliği taşıyor.
Ergün Hoca eserinde çok zengin ve yoğun bir renk sembolizmi kullanmış ve bu benim dikkatimi çeken ilk şeylerden biri oldu. Bu onun ressamlığından, doğayı gözleminden ve çocukluğunda büyüdüğü ortamdan kaynaklanıyor diye tahmin ediyorum. Özellikle mavi renk ağırlıklı olmak üzere al, kırmızı, beyaz, ak, sarı, mor, lacivert, siyah, kahverengi... hemen hemen her şiirde kendine yer bulmuş. Mavi çift anlamlı ve akışkan bir renktir. Mavi "suyla ilgili" demektir. Gök ve yer mavi, Tanrı mavi, hüzünler mavidir. Siyahi müzik tarzlarından birine Blue Music denir ki, mavi/hüzünlü müzik anlamına gelir.
Öte taraftan şiirlerde kuşları ve özellikle serçe kuşunu hemen fark ediyoruz. "Karanlıklar düşüyor gözlerime perçem perçem/Aç kapını sürmeli serçem" mısraları buna güzel bir örnek. Ergün kardeşim eserinde anne, baba, kardeş, arkadaş, dostluk, komşuluk, yâr, sevda, aşk, ırmak, mevsimler, yaz, kış, bahar, kar, yağmur... motiflerini ustaca gergef gibi dokuyor.
Anavatan Kafkasya, Anadolu, Asya, Elbruz ve doğup büyüdüğü yer olan Kaynar sık sık dile gelir dizelerinde: "Bir yanım kar, bir yanım Kaynar" dizesi bu anlamda çok çarpıcıydı doğrusu. Dahası Baksıme, Apeaze, Fıjı, Kare, Pşınawe, Satarow gibi Çerkesçe kimi kelimeler dizelerde dans ediyor hissi uyandırdı bende. Şair Ergün kardeşimin aşk ve hasreti dile getirdiği şiirlerinin isimleri de çok özgün bence. Meyra, Albina, Anjelika, Süeda... gibi.
Kısacası eseri okuduktan sonra, sessiz ve sakin duruşun ardında, içerilerde ne volkanların patladığını, nice okyanus dalgalarının şahlandığını görüyoruz. Nihayet yazarı şöyle betimlemek isterim: Şarapsız aşk, melankolisiz hüzün, nefretsiz sevda şairi Ergün Bilgi, daha nice eserler vermen dileğiyle, selam ve sevgiler...
Yorum Gönder