Türkiye kitap okumada 8 AB ülkesinin önünde

Türkiye günlük ortalama 7 dakikalık kitap okuma oranıyla Fransa, İtalya, Letonya, Avusturya, Romanya, Belçika, Sırbistan ve Hollanda’yı geride bıraktı.
Kitap ve gazete gibi basılı yazılı eserlere ilgi her geçen gün azalıyor. AB üyesi ülkeler 1995 yılında basılı yayın harcamaları % 1,8 iken 2016 yılında % 1,1'e düştü. Slovakya'da hane halkı toplam harcamalarının % 2.1’ini kitap, gazete gibi yayınlara ayıran ülkelerin başında geliyor.Bulgaristan ve Yunanistan hane halkı toplam harcamalarının  % 0,6’sını, Çek Cumhuriyeti, İspanya ve Malta'da % 0,7’sini kitap, gazete gibi yayınlara ayırdı.
türkiye kitap okuma süresi
Türkiye ve Avrupa Ülkeleri arasında kitap okuma süresi sıralaması
Kitap Kurtları Finlandiya’da
2008 ve 2015 yılları arasında 15 AB ülkesinde 20 ila 74 yaşındaki insanlarla gerçekleştirilen ankete göre kitap okumaya harcanan günlük ortalama süreler şu şekilde:  Fransa ve İtalya’da 2 dakika, Letonya, Avusturya ve Romanya'da 5 dakika, Belçika, Sırbistan ve Hollanda 6 dakika, Almanya, Lüksemburg ve Türkiye’da 7 dakika, Yunanistan’da 9 dakika, Macaristan’da 10 dakika, Polonya, Estonya ve Norveç’te 12 dakika, Finlandiya’da ise 12 dakika.
Özetle söylemek gerekirse Avrupalıların günlük kitap okuma oranları iki ila on üç dakika arasında değişiyor. İnsanlar günde bir saatten fazla okuma yapıyor. 15 AB ülkesindeki kadın kitap okurlarının sayısı, erkeklerin sayısından oldukça yüksek. Kitap okuyan erkekler ise kadınlardan daha uzun süreli okumalar yapıyor.

Haberi Türkçe’ye Uyarlayan: İsrafil BARAN

Yorum Gönder