Kitap Yazdım Nasıl Yayınlatabilirim?

Yazar sayısının kitap okuyanlardan fazla olduğu ülkemizde her on kişiden dokuzunun hayalidir kitap yazmak.... 
kitap yazmak, kitap yayınlatmak
Bu yazımızda kitap yorumlarının dışına çıkarak hayalindeki kitabı yazan kitapseverlere birkaç tavsiyede bulunmak istiyoruz. Kitap nasıl yazılır, dikkat edilmesi gereken hususlar bizim uzmanlık alanımız değil. Bunun için ünlü yazarların genç yazarlara tavsiyelerde bulunduğu yazın örneklerine yer verdiği eserleri inceleyebilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan konuya girmek istiyorum. Yayın evleriyle iletişim kurmadan önce yapmanız gerekenler;

1. Kitap Çalışmanız Bitmiş Olmalı
Küçük ya da büyük yayın evleri tarafından dikkate alınmak, eserinizin değerlendirilmeye alınmasını istiyorsanız kitap çalışmanıza mutlaka son halini vermiş olmalısınız. Hiçbir yayın evi tamamlanmamış eseri değerlendirmeye almayacaktır. Eserinizin sonlandırılmış halini editörlere göndererek hem kendinize hem de karşı tarafa büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Tamamlamamış eserlerin ret cevabı alması kaçınılmazdır.

2. Kitap çalışmanızı yakın çevrenizdeki kitap kurdu kişilere okutun. 
Kitap çalışmanızı tamamladınız ve yayınevlerine gönderecekseniz orada durun. Gerçekçi eleştirilere hazır mısınız? Eserinizi yayın evlerine göndermeden önce mutlaka çevrenizde edebiyata ilgili kitapseverlere okutmalısınız. Onların dürüst ve gerçekçi eleştirilerini göz önünde bulundurarak eserinizde düzeltmelere gitmelisiniz.

3. Kitap türüne göre yayın evleri seçin.
Kitabınızın tarzı nedir ? Bilim kurgu, aşk romanı ya da şiir ? Kitap çalışmanızı rast gele tüm yayın evlerine göndermeniz sizi yorabilir. Örneğin tarihi roman kitabı yazdınız. Kitapyurdu, İdefix gibi kitap sitelerinde tarihi roman alanında kitaplara ağırlık veren yüzlerce yayın evinin isimlerini tek tek not alıp küçük bir google araştırmasıyla iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz. 

4. Yüzlerce yayın evine mail ya da posta yoluyla başvurun.
Birçok yayın evi e-posta yoluyla kitap çalışmalarınızı değerlendiriyor. Öncelikle mail yoluyla başvuruyu denemelisiniz. İnkilap gibi büyük yayın evleri ise sadece posta yoluyla başvuruları kabul ediyor. Bunun gibi gözünüze kestirdiğiniz yayın evlerine de posta yoluyla başvurabilirsiniz.

5. Sabırla 3-6 ay bekleyin.
Mail ve posta yoluyla başvurduktan sonra sabırla beklemeniz gerekiyor. Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Yayınları gibi büyük yayın evleri eserinize olumlu ya da olumsuz cevap vermesi zaman zaman 6 ayı buluyor. Birçok yayın evi ise eserinizi incelemeden olumsuz cevap veriyor. Eseriniz alanından özgün ve dikkat çekici bir eserse mutlaka olumlu dönüş olacaktır. Sabırla tüm başvurularınıza cevap gelmesini bekleyin.

6. Olumlu cevap veren yayın evleri para talep ediyorsa dikkat !
Kendilerini yayın evi olarak isimlendirmiş, matbaa ile yazar arasında komisyoncu görevi yaparak kitap kapağına yayın evi logosuyla  hizmet edenlere dikkat etmelisiniz. "Sayın yazar, eserinizi inceledik, çok güzel bir eser. Yayın politikamız gereği eserinizin basım maliyetlerinin sizin tarafınızdan karşılanması gerekmektedir. Fiyatlandırma ektedir." Ekteki dosyayı bir açıyorsunuz 3 bin 500 lira talep ediyorlar. Bunlarda uzak durmanızda fayda var. Kimi "yayın evleri!" farklı yayın paketlerimiz var, eserinizi 500 lira karşılığında bile yayınlayabiliriz diyebilir. Bunlarda da fayda yok. Eserinizi 100 tane bastıklarını iddia ediyorlar. 2 tanesini size gönderip, kitap sitelerinden gelen siparişe göre 2 liralık kitabı 20 liraya yakınlarınıza satıyorlar. Bu tür hayal tüccarı yayın evlerinden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. 

7. Tüm dönüşler olumsuz. Sabrınız tükendi Şimdi ne yapmalısınız?
Aylarca beklediniz ve gelen tüm cevaplar olumsuz. Kendi gözünüzde eşsiz eseriniz hiçbir yayın evinin dikkatini çekmedi. Biran önce yayınlanmasını istediğiniz kitabınızın mükemmel olduğunu yayın evlerinin bunu fark etmediğini düşünebilirsiniz. Emin olun ki yanılıyorsunuz. Burada öz eleştiri yapma vaktiniz gelmiş demektir. Eserinizi tekrar gözden geçirmeniz gerekli, eksiklikleri gidermenizde fayda var. Bunun için yakınınızdaki yazarlarla iletişime geçerek bir uzman desteği almanız gerekecek.

8. Kitabımı paramla bastıramaz mıyım ?
Ankara Olgunlar'a giderseniz merdivenlerin sağında ve solunda emekli ikramiyesiyle şiir kitabı bastırmış birçok kişiyle karşılaşabilirsiniz. Bence yazar kişi eserini kendi parasıyla bastırmamalıdır. Eseriniz topluma faydalı bir eserse mutlaka bir yayınevi yayınlamayı kabul edecektir. Sırf yakın çevrenize "Ben kitap yazdım, çocuklukta dalga geçtiğiniz gözlüklü bebe var ya işte o benim" gibi hırslara hiç gerek yok. Kitabınızı parayla bastırarak kendi kendinizi kandırmış olursunuz. Eserinizi parayla bastırıp hem kendinizi hem de çevrenizi kandırmaktansa yayınlanmaması daha iyidir. 

9. Değerli bir eser oluşturana kadar okuyup yazmaya devam edin.
Yazmak istediğiniz alanla ilgili daha fazla kitap okumalı, edebi olarak beslenmelisiniz. Kitap yazacak olgunluğa gelene kadar yazın çalışmalarına devam etmelisiniz. 

Makale: İsrafil BARAN / Okuyorum.org

Yorum Gönder