Babam "İnatsın inat... İnatçı adamın saçı yatmaz. Dedene çekmişsin besbelli. Keşke annene benzeseydin" diyordu. Keşke...Uzun hikaye okuduğum ilk Mustafa Kutlu kitabıdır. Yeri ayrıdır bu nedenle. İçinde tren geçen hikayeleri, şiirleri hep sevmişimdir.Dahası Mustafa Kutlu, tren demez hiç. Tiren diyerek o soğuk kelimeyi daha çok bizden Anadolu'dan kılar.
Kelimeler kifayetsiz kaldığında susar ya insan, "Uzun Hikaye"de onun gibi birşey işte. Ciltlere sığacak bir hikayeyi 114 sayfada anlatıp, adına da "Uzun Hikaye" demek her yazarın harcı olmasa gerek. Yine sonunda kavuşmak olmayan, kitap sayfaları arasında başlayıp ahirete kalan yarım bir sevda...Acılar, aşklar, yolculuklarla yoğrulan göçebe bir hayat, bir yere ait olmadan geçen bir ömür...Kısacık uzun bir hikaye..
İnsanın bütün ümitlerinin bittiği yerde Mustafa Kutlu “Ya Tahammül Ya Sefer” diyerek yola çıkarmış. İnsan değil mi ki imtihana düşecek ve tek çaresi var: Ya sefere çıkacak ya da imtihana tahammül edecek, üçüncü yol doğru değil.
Yazar hakkında,iki şairin görüşleri çok hoşuma gitti ve sizinle paylaşmak istedim;
İBRAHİM TENEKECİ (ŞAİR):Edebiyat, biraz da yerini bulma meselesidir. Mustafa Kutlu, erken denilebilecek bir yaşta yerini bulmuştur. Eserlerindeki fikri derinlik, büyük ölçüde bu “yer” ile ilgilidir.Mustafa Kutlu Külliyatı, birbirinden bağımsız yapıtlardan değil, birbirini tamamlayan eserlerden oluşur. Dolayısıyla, onun külliyatını hangi kitaptan okumaya başlarsak başlayalım, sonuç değişmez, hep aynı yere çıkarız. Farklı yollardan da olsa, varacağımız yer, insan olmanın basit ve ince kurallarıdır. Yani hakkaniyettir, samimiyettir, merhamettir, mesuliyettir.
Türkçemizin dört muhteşem kelimesi öyle değil mi?Bu kelimeleri özümsemeyip hayatımıza geçirmeyi başarmak nasip olur inşallah...
Nurullah Genç(Şair) şu sözleri söylemiş yazar için: ‘Kelâm toprağını kazıyan adam / Hikâyelerinde uzayan adam / Ya tahammül deyip sabrı kuşanan / Seferi umutla bezeyen adam’dır Mustafa Ağbi’m.
Yazar hakkında bir kaç bilgi paylaşmak istiyorum:
1947 doğumlu Mustafa Kutlu’nun çocukluğu Erzincan’da geçer. Yüksek öğrenimini Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü’nde tamamlar. (1968). Tunceli ve İstanbul’da edebiyat öğretmenliği yapar. 1974’de görevinden ayrılarak Dergah Yayınları’nda çalışmaya başlar. Ve o gün bugündür “Dergah”tan hiç ayrılmaz.
Yazarı araştırırken çok güzel cümlelerine rastladım;Türkçe’nin en güzel kelimesi “merhamet” diyen bir yazar “Allah varsa, trajedi yoktur” sözü de ona ait.Hayati özetleyen iki güzel cümle aslında... Ben kitabı da yazarı da pek sevdim.Keyifli okumalar...
UZUN HİKAYE
Mustafa Kutlu
Dergâh Yayınları
Dergâh Yayınları
114 Sayfa
Puan
★★★★★
Yorumlayan Hanife ÇAVDAR
Yorum Gönder