Türkiye Hayranı Dünyaca Ünlü 10 Yazar

Dünyaca ünlü birçok yazarın Türkiye hayranı olduğunu biliyor muydunuz? Kitap blogunuz Okuyorum.org olarak Türkiye ve Türk kültürü hayranı dünyaca ünlü yazarları sizler için derledik.
1. NOBEL ÖDÜLLÜ YAZAR MO YAN
Nobel edebiyat ödüllü sahibi Yazar Mo Yan, İstanbul'a hayran yazarlardan birisi. Yazar Yan'ın en sevdiği şey boğaz köprüsü altında boğaz manzaralı mekanda balık yemek. İstanbul'u dünya kültür mozaiği olarak gören yazar şehrin, doğu, batı, Afrika ve Arap kültürünü birlikte barındırdığını düşünüyor.

2. ALBERTO MANGUEL
Yazar Alberto Manguel etkinlikler için geldiği Konya, İstanbul, Ankara, Bursa ve Erzurum'a hayran kaldı. Yazar Manguel, Konya için "Şehrin eski hali ile modern hali arasındaki uyum neredeyse mükemmel." ifadelerini kullanıyor. Manguel, 5 şehirdeki izlenimlerini daha sonra bir kitapta toplayacak.

3. KATHARİNE BRANNİNG
Amerikalı ünlü yazar Katharine Branning, Türkiye ve Türk sevdalısı yazarlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Yazar Bir Çay Daha Lütfen, Lady Montagu’nün İzinde Türkiye’ye Mektuplar isimli kitaplarından sonra Ay Sultan romanıyla Türk okuyucusunun yeniden karşısına çıktı.


4. MİCHEL DE GRECE
Tam bir Osmanlı İmparatorluğu hayranı yazar Michel de Grece “Son Sultan”adlı eserinde II. Abdülhamid’in hayatını işledi.
Grece Osmanlı İmparatorluğu ‘nun yıkılmasından esef duyduğunu belirtiyor. 
5. C.S. LEWİS
Ünlü Yazar C.S. Lewis eserlerinde Türkiye'nin simgesi haline gelmiş Türk Lokumuna yer veriyor. Türk kültürüne duyduğu hayranlıkla akla gelen yazar, Narnia’yı kaleme alırken doğudan esinlenmişe benziyor. Adı “Lion” değil, Türkçe “Aslan” olarak yazılan kral bunu bizlere gösteriyor. Beyaz Cadı Jadis’in adının “cadı” kelimesiyle olan ses benzerliği, kötülük tanrısının adının Tash (taş) olması ve üçüncü kitapta yer alan Tarkaan adlı soylu yöneticiler gibi ip uçları yazarın Türk kültürüne olan hayranlığını belgeliyor.
6. PUŞKİN ERZURUM'A HAYRAN
Aleksandr Puşkin’in Tek Yurt Dışı Gezisini Türkiye/Erzurum’a yaptığını biliyor muydunuz? Puşkin Osmanlı döneminde(1829)Rus ordusu ile birlikte Erzurum’a gelmiş ve hayran (?) kalmış.Puşkin buradaki günlerini Erzurum Yolculuğu isimli kitabında anlatıyor.

7. CLAUDE FARRERE
Türk halkına, Türk insanına karşı duyduğu sevgiyle adından söz ettiren Fransız Yazar Farrere, bazı dönemlerinde ki eleştirilerine rağmen Türkiye’nin savunucuları arasında yer alıyor. 1902’de Fransa’dan “Türk düşmanı” olarak yola çıkıp, 1904’te tepeden tırnağa “Türk dostu” olarak İstanbul’dan ayrılan Farrere, Atatürk ile görüşen nadir yazarlar birisi.

8. ALPHONSE MARİE LOUİSE PRAT DE LAMARTİNE
Çeşitli tarih kitapları da yazan Türk dostu olan Fransız yazar Lamartine, Türk tarihi ve Türkiye izlenimlerini Doğuya Seyahat, Doğuya Yeni Seyahat ve Türkiye Tarihi adlı eserlerinde aktarmış.1850 yılında geldiği İstanbul'a hayran kalan yazar, "Dünyaya sadece bir kez bakacak olan İstanbul'a bakmalısın" sözleriyle tarihe geçmiştir. 
9. BEAR GRYLLS
Discovery Channel ekranlarının vazgeçilmez şovu Ultimate Survival’ın sunucusu ve yazarı deneyimli maceraperest Bear Grylls'de Türkiye hayranları arasında yer alıyor. Bear Grylls, anılarını kaleme aldığı ‘’Mud, Sweat and Tears’ (Çamur, Ter ve Gözyaşları) adlı yeni kitabının tanıtımını geçtiğimiz aylarda yaptı.
Ultimate Survival dizisinin dördüncü sezonunu Türkiye’nin Irak sınırında çektiklerini belirten Grylls, Türkiye hayranı olduğunu ifade edenler arasında.
10.  İKUMU NONAKA 
Türkiye kıyılarını tanıtan bir rehber hazırlığında olan yeni nesil Japon yazarlardan Nonako Antalya'ya turist olarak gelip burada yaşamaya karar vermiş. Ülkemize öyle alışmış ki çevresindekiler kilim dokumayı bile öğretiyor.

Makale: İsrafil BARAN / Okuyorum.org

Yorum Gönder