Melissa Ayça Yıldıran: “Dikkat Kaygan Zemin” Röportaj

Dikkat Kaygan Zemin isimli kitabın yazarı Melissa Ayça Yıldıran ile Kitap blogunuz Okuyorum.org olarak gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Melissa Ayça Yıldıran
Melissa Ayça Yıldıran - Dikkat Kaygan Zemin - Avanos/2017
Melissa hanım Avanos’a hoş geldiniz. Okuyorum.org takipçileri için bize kendinizi tanıtır mısınız?
Melissa Ayça Yıldıran, ben çok uluslu bir aileden geliyorum. Uzun yıllardır farkındalık üzerine yurt içinde ve yurt dışında çok fazla çalışmalarım var. Bunun dışında Sirilanka’da, Male’de, Almanya’da, İtalya’da çok fazla eğitimler aldım. Eğitimler de veriyorum aynı zamanda. Gençlerin farkındalığa ulaşması daha doğrusu uyanması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bir şeyi fark eden insan artık bir süre sonra hayatta birçok şeyi fark ediyor olmaya başlıyor açıkçası.

Bir farkındalık kitabı olarak bu kitabı yazarken diyorsunuz ki “Hayat size sunulmuş bir mucizedir fakat farkındaysan” Kişisel gelişim kitabı olan kitabınızda da birçok soru ve bunlara verilen cevaplar var. Bu kitabın haricinde gençlerde farkındalığı oluşturmak için sevdiğiniz bir kitap önermenizi istesek bu kitap ne olurdu?
Ben açıkçası gençlere şunu önermek istiyorum, hedef göstermek istemiyorum çünkü insanların özgür olması gerektiğini düşünüyorum. Ben de çok özgür bir bireyim ve araştırmayı çok seviyorum. Gerçekten çok fazla kaynaktan araştırsınlar ve burada en önemli olan farkındalığı başlatacak şey “ben kimim?” sorusu.  Özellikle gençlerimizin kendilerine bu soruları sorması gerekiyor. Ben kimim? Hayatta ki amacım ne? Hayattaki hayalim ne? Bu amaca ulaşmak için ne yapabilirim? Bunlar farkındalığı bizlerde oluşturacak ilk sorular tabi. Okumak çok önemli, çok küçük yaşlardan beri okuyorum. Okurken ne kadar anladığımız da çok önemli. Kişinin kendi kendine sorduğu sorular çok önemli diye düşünüyorum.

Yazarlık hayatınızda bundan sonra bir eser planlıyor musunuz?
“Dikkat Kaygan Zemin” ilk farkındalığı fark etmeye başlayanlar için yazdığım bir kitaptı. İkinci kitabımın adı “Dikkat! Ölüm Tehlikesi” Onunda asıl amacı şu, ilk başta biz farkındalık ne, nasıl sorular sorarak farkındalığımızı uyandırabiliriz. Kendi doğrumuzu nasıl bulabilir bu kitapta onu öğreniyoruz. “Dikkat! Ölüm Tehlikesi”nde ise ciddi anlamda tükenmişlik sendromu yaşayan ve bedenen değil ama ruhen ölüme sürüklenen insanlar için yazmış olduğum bir kitap. Bunun için ciddi araştırmalar yapıyorum yurt içi yurt dışı birçok üniversitenin detaylarını araştırıyorum. Çok fazla incelediğim künye var, çok fazla incelediğim dosya var. Çok fazla vaka var incelediğim aynı şekilde. Görüyorum ki ülkemizde 5 kişinin 4’ünde tükenmişlik sendromu var. Beş kişinin dördünde karşısındaki insana hayır diyememe sorunu var. Bu da bir sorun çünkü öz saygımızı kaybediyor olduğumuz için. Dolayısıyla, derler ya ölü gibi hissediyorum, ben artık tükendim hayatta. Bunları yaşamamak için neler yapabiliriz hayatta. Neleri fark ederek hayatımıza yön verirsek bu sendromlara düşmeyiz. Ciddi anlamda kötü hissetmeyiz, hayatın ne kadar güzel olduğunu fark edebiliriz bu detayların olduğu bir kitap.

Son olarak Okuyorum.org takipçileri için bir başucu kitabı önermenizi istesek veya sizinki nedir diyelim. Çünkü bizim bir amacımız yazarla okuru buluşturmak olduğu kadar takipçilerimizin bir kitap okuyup bunu bizim için yorumlamasını istiyoruz. Sizim önereceğiniz kitap ne olurdu?
Ben bir kitap önermeyim. Şunu önereyim, herkesin başucunda bir defteri ve kalemi olsun. Bu küçüklükten beri yaptığımız bir şey ama hem psikolojimizi, hem bakış açımızı, hayatla ilgili hayallerimiz anlamlandırabilmek adına gerçekten yazabiliriz ben bunu önereyim okuyucularımıza. Okuyucucularımız yanlarında bir kalem ve defter bulundursunlar. Belki rüyalarını yazmayı seçerler belki hayallerini. Belki de o gün neler yaşadıklarını yazarlar daha sonra da dönüp baktıklarında ben burada bunu yapmışım diye fark edebilirler. Bende öyle bir şey önermiş olayım.

Çok özgün bir öneriydi. Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederiz.

Ercan KILIÇLI - Gazeteci
www.serbestmuhabir.com 
Melissa Ayça Yıldıran

Yorum Gönder