
Elazığ Kitap Fuarına hoş geldiniz hocam, M.Tolga Uluaydın kimdir, okuyorum.org okurlarına kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
1974 İstanbul doğumluyum. Yaklaşık iki yıldır yazar ve kitap dünyasının içerisindeyim. Şu ana kadar yayınlanmış üç kitabım ve on gün sonra da yayınlanmaya başlayacak olan bir roman ve iki çocuk kitabıyla da yılı kapatacağımız üç kitabımız daha olacak. Ayrıca 5 Şubat Yayınların aile şirketimiz, kendi yayın evimizdir. Ayın zamanda pazarlama görevinde de bulunuyorum. Yayın dünyasında olmak çok farklı, ve bunu fuarlarda yaşamak hele ki Anadolu fuarlarında yaşamak çok bambaşka bir şey. Şu an bu mutluluğu ve keyfi yaşıyoruz.
Türkiye'de ki bütün fuarlarda varız. Her yerde kitap sevgisini aşılamak için yola çıktık. Elbette kitap satış noktalarında ve kırtasiyelerle buradaki kitap fiyatları hiçbir zaman bir olmaz. Amacımız insanlara uygun fiyata okuma kalitesini alıştırmak, okumayı bir alışkanlık haline getirmek. Çünkü bizim en büyük eksikliğimiz okumak. Çevre baskısı dediğimiz bir olay var. İnsanlar çevre baskısıyla okurlar. Birisi bir kitabı alır, sanki o kitap başkasına verilmeyecekmiş gibi o kitabı herkes almak için mücadele eder. Benim kitap konusunda çok güzel bir lafım var; Çok konuşmak marifetse az ve öz yazmak mutluluktur.
Az okuyun ama gerçekten istediğiniz kitabı okuyun. Kitap fuarları aslında bunun için en uygun yerdir. Belki göremeyeceğiniz kadar kitabı bir arada göreceksiniz. Anadolu fuarları tamamen farklı formattadır çünkü bu fuarların gerçek bir okuyucu kitlesi vardır. Hep Anadolu tarafları geri plana bırakılmıştır derler ya ama gelip de gördükten sonra çarşısından başlarsınız, insanların konuşma kalitesinden başlarsınız, giyiminden kuşamından başlarsınız, okuduğu kitabı gördüğünüz zaman aslında biz nasıl Anadolu'dan medeniyet aldıysak, medeniyetin Anadolu'da nasıl devam ettiğini ...
Ben Türkiye'de ki fuarlarda iki şeye karşıyım. Birincisi Kuran-ı Kerim'in parayla satılması, ikincisi Nutuk'un parayla satılmasına. Bizim iki tane gönül noktamız maddi değerinin olduğunu hiçbir zaman düşünmüyorum.
Bir şey daha eklemek istiyorum. Türkiye'de bir şey bize yanlış anlatıldı. Şiir kitaplarını normal hikaye kitapları gibi okumayı öğrettiler. Sayfa sayfa okumamızı istediler. Aslında yanlış olan bir şey var burada. Türkiye'de duygu sözleri sayfa sayfa okunmaz, sadece günde bir sayfa okunur. Çünkü anlamamız lazım. Duyguyu kendimize geçirmemiz lazım. O duyguyla bir gün yaşamamız lazım. Ben bunu herkese anlatınca o kitabın farkı ortaya çıktı. Ben Esen Kal ve Papatyaların Eylül'ü kitaplarımda bunu başardım.
Kalbim Seninle isimli son kitabınızdan biraz bahseder misiniz?
Kalbim Seninle kitabıma öyle bir vazifeler yükledim ki ben. Aslında bunu fuarlarda anlatırken çok büyük keyif alıyorum. Birinci vazife şuydu; İçinde 110 tane sevgi hikayesi var. 110'a da bir anlam yükledik. 110 neyin numarasıydı itfaiyenin. İnsanlara aslında ben itfaiyenin numarasını da öğretiyorum. Diyorum ki en güzel yangın Yürekte olandır. Önce yürekteki yangına bir su serpin.
Bir yazar olarak hangi yazarları okuyorsunuz ?
Yaşım kırk dört. Uzun yıllar özel sektör hayatım oldu. Emlak sektöründe çalışmaya devam ediyorum. Beklenti olarak çok büyük hedeflerim yok. Bundan sonraki hedeflerim film tadında Mandıra Filozofu gibi. Hayatın keyfinde ve yeterince yaşamak. Fazlası lazım değil. Şuradan çıktığım zaman birçok insana bir şeyler verebildiysem benden mutlusu yok.
![]() |
Esen Kal, M.Tolga Uluaydın |
Kalbim Seninle kitabıma öyle bir vazifeler yükledim ki ben. Aslında bunu fuarlarda anlatırken çok büyük keyif alıyorum. Birinci vazife şuydu; İçinde 110 tane sevgi hikayesi var. 110'a da bir anlam yükledik. 110 neyin numarasıydı itfaiyenin. İnsanlara aslında ben itfaiyenin numarasını da öğretiyorum. Diyorum ki en güzel yangın Yürekte olandır. Önce yürekteki yangına bir su serpin.
Bir yazar olarak hangi yazarları okuyorsunuz ?
Kendi tarzımda yazılan kitapları okumuyorum. Yabancı tarzda yazılan kitapları okumayı tercih ediyorum. Çok geziyorum, çok dolaşıyorum ve çok anlatıyorum, çok seminerlere katılıyorum. Kitap okumaya vakit bulduğum zaman kitap yazmaya vakit bulamıyorum. Ama Dan Brown tarzı kitaplar okumayı tercih ediyorum. Şiir tadında dersek Ahmet Selçuk İlkan'ı okumayı tercih ediyorum. Kendi tarzımda deneme kitaplarından Türkiye'de ne kadar çıkmışsa hepsini okumaya çalışıyorum ki benimle aynı kelimeler olmasın diye.
Yazar Tolga Uluaydın olarak gerçekleştiremediğiniz bir hayaliniz var mı ?Yaşım kırk dört. Uzun yıllar özel sektör hayatım oldu. Emlak sektöründe çalışmaya devam ediyorum. Beklenti olarak çok büyük hedeflerim yok. Bundan sonraki hedeflerim film tadında Mandıra Filozofu gibi. Hayatın keyfinde ve yeterince yaşamak. Fazlası lazım değil. Şuradan çıktığım zaman birçok insana bir şeyler verebildiysem benden mutlusu yok.
Okuyorum.org olarak sorularımıza verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederiz.
Tüm Okuyorum.org okurlarına ve seyircilerine sevgilerimi yolluyorum. Bol kitap okuma günleri diliyorum.
Yorum Gönder