Türkiye'de Tarihi Roman Alanında Büyük Eksiklik Var

t
Yazar Bekir Manav, Türkiye’de tarihi roman açısından büyük bir eksikliğin olduğunu fark ettiklerini belirterek "Tarihi kişiliklerimizin tanıtılması, atalarımızın bilinmesi açısından tarih romanlarına yöneldik" dedi.
Yazar Bekir ManavKayı romanlarıyla adını duyuran ünlü yazar Bekir Manav, Okuyorum.org'un sorularını yanıtladı. Yazar Manav ile Elazığ Kitap Fuarı'nda gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.


Merhaba hocam, Bekir Manav kimdir, okuyorum.org okurlarına kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Yaklaşık 6 yıldır yayıncılık sektöründeyim ve roman yazarıyım. Edebiyat aşığı bir insanım.Tarihçi bir kimliğimin olmadığını gururla söyleyebilirim. Roman, kitap yazmayı çok seviyorum. Romanlarımı yazdıktan sonra bir eksiklik olarak tarihi romanların memleketimizde ihtiyaç olduğunu hissettim. Ve bu neticede tarih romanları yazmaya başladım. Bu yönde hizmet vermeye çalışıyoruz. Tarih çizgisinde, eserler çıkarmaya çalışıyoruz. 
Yazmaya ne zaman başladınız ?
1998 yılında ilk eserimi bitirdim. Maddi imkansızlıklar, o dönemde bilgisayar ortamının olmaması, yayıncılığın bazı tekellerde olması gibi nedenlerle yirmi sene bekledim. İlk kitabımı yayınlamak yirmi sene sonunda nasip oldu.

Sizi tarih romanı yazmaya yönlendiren sebepler nelerdir?
İkinci kitabım Ölme Babam isminde duygusal, post modern bir romandı. Bu duygusal romanın akabinde çok güzel dönüşler oldu.
Kitabım  duygusal olduğu için insanlar "Hocam sizin kitabınızı okuduk ama üzüldük, duygulandık" dediler. İşin açıkçası bunun neticesinde insanlara bir şey katmadığını gördüm. Sadece edebi bir lezzet ve kurgu vardı. Ben tarihi seven bir insanım ama tarihi roman yazmaya cesaretim olmamıştı. Tarihçi arkadaşlarımızla birleştik. Neler yapabiliriz diye tartışmalarda bulunduk. Bunun neticesinde tarihi romanları araştırdık. Türkiye’de tarihi roman açısından büyük bir eksikliğin olduğunu fark ettik ve bu anlamda tarihi kişiliklerimizin tanıtılması, ecdadımızın, atalarımızın bilinmesi, hem kendimizin tanıması hemde yeni neslin öğrenmesi açısından tarih romanlarına yönlenmiş bulunmaktayız, çokta mutluyuz.

Sultan Alaaddin isimli son kitabınız PERGOLE YAYINLARI tarafından yayımlandı. Kitabınızdan kısaca bahseder misiniz?

Alaaddin Keykubad müthiş bir insan, o bizim ecdadımız. Sultan Alaaddin Keykubad Selçuklu'ya en parlak dönemini yaşatan hükümdar olmasının yanı sıra çok farklı özelliklere sahip. Tarih müfredatında geçmeyen ve tanınmamayı hak etmeyen bir insan olduğunu düşünerek araştırma kitabım Sultan Alaaddin'i yayınladık. Kitabımızın bir özelliği de Ertuğrul Gazi ile karşılaşmasını anlatmasıdır. Eksikliğini gördüğümüz için 19 kaynaktan Alaaddin Keykubad'ı tanıyacağımız şekilde araştırma, inceleme kategorisinde bir kitap yayınladık.

Yazar Bekir Manav'ın okuduğu yazarları, kitapları merak ediyoruz.
Dünya klasiklerinin tamamını okudum diyebilirim. Çok fazla yazarın eserlerini okuyorum. Yavuz Bahadıroğlu hocamız benim çok sevdiğim, hem tarihçi kişiliğiyle hemde yazılarındaki betimlemeleriyle, tasvirleriyle beğendiğim, takip ettiğim tarihçi bir yazar. Onun kitaplarını okuyorum. Dünya klasiklerinin yanı sıra siyasi kitaplarda okuyorum.
Yazma hayali olan okuyucularınıza tavsiyeleriniz nelerdir?
Genç neslimize başlangıç olarak özellikle klasiklerden başlamasını  öneriyorum. Çünkü bir Tolstoy, Dostoyevski, Balzac, Puşkin gibi insanlar gerçek edebiyatçılardır. Bizim Türk edebiyatımızda çok güçlüdür. Ukrayna ve Rus edebiyatlarında çalışma yapan birisi olarak söylüyorum; klasik eserler insanı geliştirmenin yanı sıra edebi lezzeti tatmin edici kitaplardır. Klasikler ve dünya edebiyatında hiçbir zaman vazgeçilmemesi gerektiği düşüncesindeyim.

Yazar Bekir Manav olarak mutlaka gerçekleştiremediğiniz hayalleriniz, düşleriniz vardır. Hayattan beklentileriniz nelerdir?
Allah bana her hayalimi gerçekleştirmeyi nasip etti. Yeter ki hayalimiz belli bir çizgide olsun, Allah'tan istemesini bilelim. Onun dışında insanın gerçekleştiremeyeceği bir hayali yoktur. Hepsini Rabbim bize nasip etti  Elhamdulillah.

Okuyorum.org okuyucuları için sorularımıza verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederiz.
Bende bu söyleşi için size çok teşekkür ederim.
Bekir Manav Kimdir ?
(1981)-Eğirdir doğumlu yazar, 28 Şubat döneminde İmam Hatip Lisesinde öğrenim gördüğü yıllarda yazdığı roman denemeleri bölümler halinde bazı vakıf ve dernek yayınlarında ve dönemin edebiyat dergilerinde yayınlandı. 
Güçlü teşbih ve betimlemeleriyle romanlarında post modern bir dil kullanan yazar, tesadüf eseri bir şiirinin Gagauzca çevirisiyle tanıdığı Ukrayna Milli Şairi Taras Şevçenko’yu tanımak adına 2009 yılında Ukrayna Harkov Karazin ve Skovoroda Milli Pedagoji Üniversitesinde Ukrayna edebiyatı üzerine araştırmalar yaptı. Çok sayıda tarihi değerleri olan osmanlıca eserlerin tekrar yayınlanmasında öncülük yapmıştır. Üçü çocuk kitabı, üçü araştırma, altısı roman olmak üzere 12 adet yayınlanmış kitabı vardır. 55 adet roman, 12 araştırma kitabının edebiyata kazandırılmasında kurgu ve editasyonunu yapmıştır. 2013 yılında yaşadığı İsveç’ten Türkiye’ye dönen yazar, 2007 yılında TRFlora genel başkanlığını yapmıştır. Orta çağ ve 18.yüzyıl eserlerini kapsayan arşiv çalışması vardır. Unutulan vesika ve kaynakları günümüze kazandırmaya çalışan gönüllü ekipte yer alan yazar Pergole Yayın grubunu kurmuş ve aynı kurumda yazarlığına devam etmektedir.

Yorum Gönder