Çocukluk Sırrı Okuyucu Yorumu Adem Güneş

Pedagog Adem Güneş, mesleğini kendi deyimiyle kısaca "çocuk mühendisi" olarak tarif ediyor.
Çocukluk sırrı kitabında, her çocuğun ruhuna Allah (cc)'ın kişilik ve karakteristik özelliğini yerleştirildiğini ifade eden Güneş, bu durumu "çocukluk sırrı, fıtrat, karakter" olarak isimlendiriyor. Erken çocukluk dönemindeki çocukların olmalarını istediği gibi bir çocuk olarak yetiştirmek yerine fıtratının ortaya çıkmasını izin verilmesi gerektiğini öğütleyen kitapta yazar Batı ve Anadolu Pedagojisini çok güzel örneklerle karşılaştırıyor.
Batı pedagolojisinde öne çıkan bencillik ve geri planda tutulan duygusallığı örneklerle anlatan yazar her pedagolojinin bulunduğu coğrafyaya göre doğru olduğunu söylüyor.
Anadolu pedagolojisinin can damarı çocuğun sükûnet içinde hareket etmesi için evin içinde sükûnet ortamını sağlanması gerektiğini savunan yazar, ebeveynlerin çocuğun hızına ayak uydurarak yavaş ve hissederek yaşaması sağlaması gerektiğini vurguluyor.
Kimi çocuk Ömer (ra) fıtratındadır. Güçlü bir iradesi, sert bir yapısı vardır. Ondan bu özellikte davranışlar çıkar. Kimi çocukta Osman (ra) fıtratındadır. Konuşurken yanakları kızarır, hayâ eder. Ondan da edep ve hayâ içeren davranışlar çıkar. Her çocuğun içinde gizlenmiş şifreler o çocuğun ilerde nasıl bir insan olacağının, kim olacağının cevabıdır. Anne-babalar Ömer fıtratındaki çocuktan Osman gibi davranmasını bekleyemez. Eğer bunu isterse çocuğun sırrına göre davranmadığı için onun kişiliğini bozar. Sonunda bu çocuktan ne Ömer nede Osman olur. Her ne kadar anne baba ben onu eğitmeye çok çalıştım dese bile aslında kendi hedeflerine göre onun Ömer olmasına çalışmıştır.  Fıtratına ters eylemler beklediği için kişiliğini de bozmuştu.
Anne ve babaların yanı sıra çocuk sahibi olmayı düşünenlerin dahi okuması gereken örnek bir eser. Yeni nesili doğru bakış açısıyla yetiştirebilmek için rehber niteliği taşıyan bu eseri mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

Yorum Gönder